Gönül Mutfağı kalan narenciyeleri depremzedelere dağıtıyor
HATAY’ın İskenderun ilçesinde 3.500 gönüllünün katılımıyla depremzedelere 17 milyon kap sıcak yemek dağıtan Nobel ödüllü gastronomi şefi Ebru Baybara Demir tarafından kurulan Gönül Mutfağı, kalan narenciyeleri toplayarak ilçelere dağıtıyor. deprem mağdurları.
Hatay’da ürün bolluğu nedeniyle mandalina ve limonun fiyatı dal başına 25 kuruşun altına düştü. Depremin ardından ürünleri toplayacak yerel işçi bulunamadı. Ürünlerden elde edilen gelir, dışarıdan getirilen işçilerin tahsilat masraflarını karşılamadığından tonlarca ürün şubede kaldı. Türkiye’de sosyal gastronominin öncülerinden şef Ebru Baybara Demir tarafından depremzedelerin sıcak yemek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gönüllülerin katılımıyla kurulan Gönül Mutfağı, narenciye üreticilerinin geride kalan narenciyelerin değerlendirilmesi için başvuru yapmasının ardından harekete geçti. ağaçlar. Sosyal gastronomi çalışmalarıyla gastronomi dünyasının Nobel’i olarak bilinen 2023 Bask Mutfak Dünyası Ödülü’nü kazanan ve ödül olarak verilen 100 bin avroyu deprem bölgesindeki yemek çalışmalarına bağışlayan Demir, isteğiyle narenciye bahçelerini ziyaret etti Ekip, ürünleri toplayıp paketledi ve depremzedelere dağıttı. başladı.
‘6 BİN GÖNÜLLÜ ALANDA’
Erzin, Dörtyol, Samandağ ve Payas’ta belirlenen bahçelerde yüzlerce gönüllüyle çalıştıklarını belirten Demir, şubelerden topladıkları narenciye ürünlerini depremzedelere dağıttıklarını, yere dökülen ürünleri topladıklarını anlattı. Akdeniz meyve sineklerinin üremesini önlemek için bunları kompost haline getirdik. Demir, “Bölgedeki ziraat odaları öncülüğünde bu çiftçilerin arazileri belirlendi. Erzin, Dörtyol, Samandağ ve Payas’taki narenciye bahçelerine ulaşmaya çalıştık. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 6 bin gönüllüsü gitti. Tarlaya. Narenciyeler dalda toplanıp kasalara konularak paketlendi. İhtiyaçlar “Sahiplerine ve konteyner kentte yaşayanlara eşit miktarda dağıtıp ulaştırdık. Dağıtıma devam ediyoruz” dedi.
‘AKDENİZ MEYVE SİNEĞİYLE AYRICA MÜCADELE EDİYORUZ’
Demir, narenciyenin toprakta kalmaması gerektiğini belirterek, “Bu sadece toplayıp çiftçiye dokunma meselesi değil. Aslında bundan sonra yapılacak şey Akdeniz meyve sineğinin burada üremesini engellemek. Amacımız bu. Akdeniz meyve sineğinin üreme kaynağını kurutmak amacıyla bu narenciye atıklarını gömmek. Çukurova Üniversitesi” tarafından yürütülen bu projenin danışmanlığını Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu ve Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şule Orman yapıyor. Bahçelere düşen veya düşmek üzere olan meyvelerin toplandıktan sonra kompost olarak geri dönüştürülmesini sağlıyoruz. Bu sayede Akdeniz meyve sineği üreten kaynakları kurutuyoruz. Bunun için mücadelemiz devam ediyor” dedi.