Eviniz Deprem Yönetmeliğinden Önce Yapıldıysa Ne Yapmalısınız?
Bırakın ev almayı, başka bir kiralık eve taşınmak bile günümüz koşullarında oldukça problemli. Bir evin kaç odası olduğunu değil; ne kadar sağlamNasıl bir tabanla ve hangi ekipmanlarla yapıldığı çok daha değerlidir.
Üstelik evinizde olmasını istediğiniz her kriter ekstra maliyet demektir. “Ebeveyn banyosu şart”, “Misafir odası olsun” Düşündüğünüz zaman kendinizi büyük bir borcun altında buluyorsunuz. Gerçekten karşılayamayız, deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmişve hatta “Lüks” olarak nitelendirdiğimiz konutlar bilebir depremde yok olabilir.
Gelin ev ilanlarına bir göz atalım…
Maalesef binaları düşük yaşına göre sıraladığımızda 2 milyon TL’nin altında çok fazla ilan görmüyoruz.
Binanın yaşını yükselttiğimizde fiyatlar yine tükeniyor. Ancak bu sefer daha uygun fiyatlı konutlarla da karşılaşıyoruz.
Hal böyleyken maalesef birçok kişi deprem yönetmeliğine uygun olmayan konutları tercih ediyor. Peki bu tip konut aldığımızda ne yapabiliriz?
Elbette bunun böyle olmasının birçok nedeni var. Artık hemen hemen her konutta gördüğümüz birçok teknoloji eski konutlarda bulunmayabilir. Üstelik deprem yönetmeliğine uygun olmaması, tesisatın eski olması ve daha bir çok durum. az alıcıya sahip olmaksebep olur.
Paranız bu eski evlere yetiyorsa; Yüklenici firmaya ulaşabilir ve bina ile ilgili rapor talep edebilirsiniz. Ayrıca kiracı olduğunuz veya olmak istediğiniz konut için yapı raporu talep edebilirsiniz. Bire bir önceki beyin sarsıntısı testi ve taban çalışması olup olmadığıAyrıca bir göz atabilirsiniz.
Dışarıdan bakıldığında binada herhangi bir hasar olup olmadığını anlayabilir miyiz?
Bu her zaman mümkün değildir çünkü temelde, ankrajlar veya görünmeyen rastgele hasar olabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı kriterler var.
Evin zemininde veya bodrumundaki kolonlarda derin çatlaklar, tahribat veya hasarlar. sütunlar kesildi koşullar dışarıdan görülebilir. Ancak kontrol amaçlı çekiç gibi aletlerle binanıza gelişigüzel müdahale ederseniz binanıza daha büyük zararlar verebilirsiniz. Çünkü her çatlak binanın sağlamlığını etkilemez.Bu nedenle herhangi bir müdahalede bulunmadan önce profesyonel bir takviye almanızı öneririz.
Diyelim ki bir ev aldınız ve depremde güvenli olmadığını öğrendiniz…
Binanızın sağlamlığının bir inşaat mühendisi veya bu konuda uzman kişiler tarafından tekrar kontrol edilmesi gerekmektedir. Yapılan testlerde binanız depreme dayanıklı değil ise, Yasal işlem başlatabilirsiniz.
Gayrimenkul uzmanından aldığımız bilgiye göre; Yüklenici, yaptırdığı binadan en az 5 yıl sorumludur.Dayanıklılığı ile ilgili bir durumla karşılaşmanız durumunda kat malikleri müteahhide herhangi bir zamanaşımı olmaksızın dava açabilmektedir.
Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl kontrol edeceğiniz hakkında ayrıntılı bilgi için:
Elbette bir daha böyle bir felaketle karşılaşmamayı diliyoruz. Ancak beyin sarsıntısı hayatımızın bir gerçeği ve buna göre yaşamak zorundayız. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi maalesef ev almak oldukça fazla tasarruf gerektiriyor. Bu kadar büyük meblağlar ödedikten sonra hepimiz doğal olarak çünkü biz “güvendeyiz”emin olmak istiyoruz.
Bu nedenle yönetmeliğe uygun olsun veya olmasın ev satın almadan veya kiralamadan önce mutlaka binanızın altınızdan geçen fay hattına kadar tüm rapor ve testlerine bakmak için. Öneririz. Çünkü son olaylar göstermiştir ki; Yönetmeliğe uygun olsun ya da olmasın yıkılabilir.